О Фестивалу сценских минијатура

Фестивал сценских минијатура покренули смо 2014. године са циљем да афирмишемо различите облике сценског стваралаштва и сценског израза деце узраста од 5 до 15 година. За шест година постојања Фестивал је окупио преко 100 драмских и плесних група из Зрењанина, Ваљева, Зајечара, Ниша, Косовске Митровице, Куманова, Лесковца и околине.

Током три дана трајања фестивала учесници су уз играње на сцени имали прилику да присуствују различитим тематским радионицама из области сценског покрета, плеса, глуме, луткарства, израде маски, позоришта сенки и музике. Радионице су водили истакнути стручњаци и позоришни педагози.

На Фестивалу су до сада гостовали писци за децу: Роберт Такарич, Дејан Алексић, Гордана Влајић, Бранко Стевановић и Стефан Митић Тићми.

У 2019. години Фестивал смо по први пут отворили изложбом илустрација под називом „Срећа“ Биљане Михајловић, графичког дизајнера и илустратора.

Услед неповољне епидемиолошке ситуације ове године Фестивал организујемо у онлајн форми.

Организатор ФСМ је Лесковачки културни центар

Лесковачки културни центар започео је своје деловање 1981. године првобитно као Дом културе младих „Жика Илић Жути”, потом као Дом културе Лесковац, а од 2002. године носи назив Лесковачки културни центар. Зграда Лесковачког културног центра је јединствена грађевина заштићена законом и налази се у строгом центру града.

Лесковачки културни центар реализује следеће програме и то: Ликовни програм, Књижевно-трибински програм, Програм издавања часописа и књига, Филмски програм, Музички програм, Драмски програм, Програм за децу и младе и Програм за развој културног аматеризма.

Поред бројних гостујућих уметничких програма из свих области културе, Лесковачки културни центар је реализатор неколико традиционалних манифестација и програма који својим значењем и дужином трајања превазилазе локалне.

Мисија програма за децу је да обогаћује културни живот деце и младих, негује културне, образовне и естетске вредности, да афирмише креативне активности предшколске, школске и средњошколске деце, а у сарадњи са образовним установама и сродним удружењима, стварајући и негујући тако будућу публику својих програма. Своју мисију програм за децу и младе остварује кроз припрему и реализацију различитих креативних радионица, трибина, изложби дечјих радова, представа, промоција књига за децу…

У тренутку када наше друштво пролази кроз буран транзициони период, који са собом доноси и многе негативне појаве ( пад система вредности, неактивност, апатију… ), припрема и реализација програма намењених деци и младима представљају значајан сегмент у раду Лесковачког културног центра и позитивну алтернацију свим облицима негативних друштвених појава.

Програм за децу и младе увек ће бити отворен за нове иницијативе; подизати стандарде у промоцији и афирмацији дечјег стваралаштва; место за окупљање младих и креативних људи, као и место где наши најмлађи суграђани могу провести, на квалитетан и креативан начин, своје слободно време.

7. Фестивал сценских минијатура реализује Лесковачки културни центар уз финансијску подршку Министарства културе и информисања Републике Србије и Града Лесковца.

Copyright © 2020 Leskovački kulturni centar